Lessen worden altijd waardevoller met de juiste materialen, helaas heb je als docent niet altijd de tijd of het budget om hier voldoende aandacht aan te besteden.
Om op school verdieping te vinden en leerlingen te laten ontdekken is het mogelijk om een leskist te huren. Deze kisten zijn los te huren, of in combinatie met een les op maat.
De leskist komt altijd met een docentenhandleiding, waardoor je als docent alleen nog maar hoeft uit te voeren.
Mogelijke thema’s:
- Voortplanting – hoe doen ze het?
Hoe planten dieren zich voort? Welke dieren leggen eieren? Welke cyclussen zijn er?
Door de meest waanzinnige verhalen uit het dierenrijk leren leerlingen een heleboel over de diversiteit rondom voortplanting en seksualiteit in de natuur. Laat je verwonderen over het feit dat wij als mens helemaal niet zo modern zijn als wij soms denken.
Achter iedere aanpassing en voortplantingsmethode zitten vaak logische verklaringen. - Wie eet wat?
Welke soorten eters zijn er? Hoe kun je dat zien?
Deze leskist gaat in op lengte van de darmen, verschillende soorten tanden en kiezen en de lichaamsvorm.
Dankzij deze leskist leggen leerlingen vooral de link tussen de bouw en het dieet. De logica tussen dieet, spijsvertering, poep en levenswijze is snel gevonden en legt een fantastische basis voor dit onderwerp.
- Bouw een dierentuin
Wat hebben dieren nodig? Welk dier woont waar?
Leerlingen gaan aan de slag met de behoeften van dieren. Zij leren na te denken voor een dier en als klas bouwen zij een dierentuin.
Samenwerken als groep is belangrijk tijdens deze les, maar de individuele inzet is net zo belangrijk. Leerlingen leren beter te kijken naar bouw, gedrag en eisen. Als docent is het een feestje om met de gedachtengang van een leerling mee te kunnen kijken.
- Gezondheid
Hoe zie je of een dier gezond is?
Kinderen ontdekken dieren op een andere manier, hoe beoordeel je hun gezondheid? Hierdoor leren ze na te denken voor een ander, conclusies te trekken op basis van bevindingen en krijgen ze een ruimer woordenschat om hun eigen gezondheid onder woorden te brengen. - Waarom zit dat daar?
De evolutie op kinderniveau uitgelegd
Waarom zijn sommige soorten zo succesvol? Wat heb je nodig om te overleven? Het antwoord is: aanpassingsvermogen. Ieder dier heeft diens eigen aanpassing en vaak aanpassingen, waardoor het op diens eigen manier succesvol is in de omgeving. Zo is alles in balans en ontstaat er als vanzelf een biodiverse leefomgeving.
Uiteraard is het ook mogelijk om deze op maat samen te stellen.
Neem contact op over de mogelijkheden.